Älä anna kenenkään hidastaa sinua – Minna Canth näytti esimerkkiä 1800-luvulla ja nyt on sinun vuorosi 

“Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys.” – Minna Canth 

Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka elämäntyö on vaikuttanut keskeisesti Suomen tasa-arvokehitykseen. Naisten aseman edistäminen sekä yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien puolustaminen olivat keskeinen osa hänen työtään toimittajana ja kirjailijana. 1800-luvun Suomessa oli tuomittavaa kirjoittaa elämän kurjuudesta tai köyhyydestä, mutta Canth uskalsi tuoda rohkeasti esiin ajatuksiaan yhteiskunnallisiin asioihin ja puhua tasa-arvosta, kun muut olivat vaiti.  

Mutta ihmisoikeuksien ja tasa-arvon sanoma painaa edelleen. Tuhannet naiset lähtevät hakemaan turvaa itselleen ja lapsilleen sotien keskeltä. Tuhannet pakenevat maista, jossa naisten ja lasten asema on heikko. Vaikka eri sukupuolet kohtaavatkin sodassa samoja kauheuksia, niiden vaikutukset ovat sukupuolittuneita. Aseelliset konfliktit vaikuttavat naisiin suhteettoman paljon. Seksuaalinen väkivalta on edelleen sodankäynnin asevalikossa, ja pakenemaan joutuneet naiset ja tytöt ovat alttiita ihmiskaupalle. UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikankaan mukaan aseelliset konfliktit madaltavat naisten eliniän ennustetta enemmän kuin miesten. 

Ei riitä, että käsittelemme tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja oikeudenmukaisuuskysymyksiä vain paikallisesti, vaan meidän on edistettävä kaikkia näitä globaalilla tasolla. Monet suomalaiset ovat aktivoituneet osallistumalla ja lahjoittamalla hyväntekeväisyysjärjestöihin, sekä puuttumalla verkkokiusaamiseen ja disinformaation levittämiseen. Pyrimme pienillä teoilla tekemään Espoosta, Suomesta, Euroopasta ja maailmasta turvallisemman ja sosiokulttuurisesti kestävämmän. Tällöin mahdollisuutemme auttaa kriisien ja sotien uhreja on suurempi, ja voimme tarjota turvapaikan sitä tarvitseville rauhanomaisessa kaupungeissamme. 

Tänä päivänä jokainen meistä voi olla rohkea Minna Canthin hengessä ja edistää yhteiskunnallisia asioita. Jos et tiedä mihin tarttua, voit aloittaa tutustumalla YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin: 

 • 1. Ei köyhyyttä, 
 • 4. Hyvä koulutus, 
 • 5. Sukupuolten tasa-arvo, 
 • 8. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua ja 
 • 10. Eriarvoisuuden vähentäminen. 

Voit lukea miten Espoo on edistänyt näitä tavoitteita. Jokaisessa kestävän kehityksen tavoitteessa on loppujen lopuksi huomioitava myös tasa-arvo ja yhdenvertaisuusnäkökulma, sillä olemme joukko hyvin erilaisia yksilöitä, joilla pitäisi olla yhtä hyvät mahdollisuudet hyvään elämään. 

Jos haluat tehdä konkreettisia toimia, pääset alkuun näillä vinkeillä: 

 • Puutu epäasiallisiin verkko- ja somejulkaisuihin. Ilmoita moderaattoreille tai alustan ylläpidolle, jos huomaat häirintää, halveksuntaa tai vihapuhetta. 
 • Jaa ja tykkää julkaisuista, jossa puhutaan tasa-arvokysymyksistä. Mitä enemmän julkaisut saavat reaktioita, sitä enemmän silmäparia näkevät sen! 
 • Kerro rohkeasti oma mielipide tasa-arvokysymyksistä ja käy vuoropuhelua omissa verkostoissa. 
 • Tee lahjoitus hyväntekeväisyyteen tai lahjoita omaa aikaasi ja osaamistasi yleishyödylliselle yhdistykselle. 
 • Osallistu tapahtumiin ja lue blogeja ja kirjallisuutta, jotka käsittelevät tasa-arvoasioita. 

Tässä konkreettisia esimerkkejä työntekijöille: 

 • Kysy työyhteisössäsi, mistä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma löytyy ja miten sitä toimeenpannaan? 
 • Kysy myös sitä, miten menetellään syrjintä- ja häirintätapauksissa. Voiko asiasta ilmoittaa johonkin? 
 • Ehdota, että työyhteisössäsi käytetään sukupuolineutraalia kieltä, joka arvostaa kaikkia työntekijöitä esimerkiksi: puoliso, vanhempi.  
 • Tutki, onko kirjoitettu kieli tai teksti helppolukuista ja ymmärrettävää, ja se ei ole poissulkevaa.
 • Tutki kuvia, joita käytätte viestinnässä. Sisältyykö kuvavalikoimaan monenlaisia ihmisiä? Pohdi kuvan valinnassa kokonaiskuvaa ja sitä, millaisia normeja kuva edustaa. 
 • Ehdota, että erilaisista teemapäivistä puhutaan työyhteisössä, esimerkiksi naistenpäivä, lasten oikeuksien päivä, miestenpäivä, kansainvälinen trans- ja homofobian vastainen päivä, ihmisoikeuksien päivä.
 • Nosta työyhteisössäsi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus keskusteluun: Mitä nämä sanat meille merkitsevät ja aloita keskustelu. 

Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta haastaa espoolaisia ja kaupungin työntekijöitä tuomaan esiin hyviä esimerkkejä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä ja aikaansaannoksistaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, sisäisissä kanavissa tai tilaisuuksissa. Käyttäkää valokuvia, sanoja, videoita tai muita keinoja tuoda sanomanne esiin, esimerkiksi lisäämällä PowerPoint esitykseenne yhden dian, joka liittyy tähän aiheeseen. Minna Canth ei pysynyt hiljaa silloin kun se oli lailla kiellettyä, mikä on sinun tekosyysi? 

Tereza Dickson ja Iiris Mikkilä 
Kirjoittajat ovat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan jäseniä 

Espoo kaikille -blogi

Leave a Comment