Mikä on PNG tiedosto?

PNG on lyhenne sanoista Portable Network Graphics, ja on kuvatiedostomuoto, jota suositaan muun muassa verkkosivujen suunnittelussa, erityisesti kun suunnittelutyössä käytetään kuvankäsittelyohjelmia. PNG kuvat tarjoavat laajemman ja kirkkaamman väripaletin, verrattuna muihin tiedostomuotoihin kuten JPEG tai GIF.

PNG on tiedostotyyppi, jossa voidaan käyttää selkeitä taustoja tai läpinäkyvyyttä – mahdollistaen useiden (erilaisten) kerrosten käyttöä samanaikaisesti.

PNG-tiedostot vievät yleensä enemmän muistia kuin vaihtoehtoiset kuvatiedostomuodot, joten jos käytössäsi on vain rajallinen talletustila, kannattaa suosia muuta tiedostomuotoa. Syy, miksi PNG tiedostot ovat tiedostokooltaan suurempia johtuu siitä, että ne tarjoavat paljon enemmän yksityiskohtia ja tukevat myös harmaasävyä sekä sekä 24-bittistä RGB- että 32-bittistä RGBA-värikarttaa. PNG ei ole yhteensopiva CMYK-värikartan kanssa, eli PNG-tiedostoja ei suositella käytettäväksi painotuotteissa.

PNG tiedosto on suosittu ammattilaisten keskuudessa, koska se ei menetä tietoja tiedostokoon pienentyessä (pakatessa), mikä tarkoittaa, että kuva ei menetä yksityiskohtia tai laatuaan. Tämä tekee PNG tiedostoista täydellisen kuvien muokkaamiseen ja tallentamiseen – ja uudelleen muokkaamiseen. Lisäksi, PNG kuviin saa terävät reunat ja yhtenäiset värit.

PNG-tiedostojen plussat

✔️ PNG tukee läpinäkyvyyttä ja läpikuultoa

✔️ Ei menetä laatuaan kun tiedostoa siirtää ohjelmasta toiseen

✔️ Voi sisältää miljoonia värejä

✔️ Kuviin saa selkeyttä ja terävyyttä, eli voidaan käyttä esimerkiksi logona

Leave a Comment